Ja taas iski some-raivo allekirjoittaneeseen sen verran, että on nyt pakko hieman avautua.
Luin aamulla uutisen, jossa Espanjan Laliiga pohtii omaa markkinaansa kasvattaakseen mahdollisuutta pelata joitakin liigapelejä oman maansa ulkopuolella. Otsikko oli tietysti nasevasti jotain tyyliin, haluatko El Classicon pelattavaksi omalla takapihallasi?


Suomalaisilla on käytössään maksutelevision kautta varmasti yksi maailman laajimmista urheilukattauksista lähes lajissa kuin lajissa. Euroopan jalkapallosarjat tunnetaan kolmos- ja nelosdivareita myöten paremmin kuin omien taskujen sisältö. Heti kun jokin ulkomainen joukkue tulee pelaamaan harjoitushöntsän Suomeen, on paikalla täysi stadion ja iltamedia on suitsuttanut matsia kaksi kuukautta etukäteen. Näe Messi ja Ronaldo Ilomantsin keskuskentällä... Maailman tähdet tosin on lomalla Karibialla silloin kun peli pelataan ja paikalla ukkoja, jotka kärkkyy peliaikaa kakkosjoukkueeseen, mutta mitäs siitä.

Suomen ehdottomasti parhaalla jalkapallostadionilla Veritaksella pelataan viikosta toiseen Veikkausliigamatseja reilulle 2000.lle katsojalle, koska loppu jengi makaa sohvalla kaivellen muniaan Ranskanliigan matsin kolmatta uusintaa tuijottaessaan, koska suomalainen pääsarja jalkapallo on potkupalloa. Ihan vaan siksi, että sitä pelataan Suomessa ja siellä pelaa suomalaisia pelaajia, eikö mukaan mahdu oikeasti edes yhtä Markus Rashfordia?

Minulta kysyttiin keväällä mitä maksaa lippu Interin kotimatsiin? Tarkkaa vastausta tietämättä ( syynä kausikortti/kannattajalippu) vastasin, että jotain 16€. Oikea hinta näyttää portilta ostaessa olevan aikuisille 18€. Vastaukseni kumminkin yllätti kysyjän, jolla oli luulo, että lipun hinta on useita kymppejä kuten kendoliigassakin. Toisaalta itse olin lentää persuksilleni, kun jatkokysymys kuului, pelaako siellä ammattilaisia? KYLLÄ PELAA. Suomen pääsarja Veikkausliiga on ammattilaissarja, jossa pelaa ammattijalkapalloilijoita. Pkele.  

Veikkausliiga on kasvattajasarja, josta lähdetään tekemään uraa Euroopan suursarjoihin, ja sellainen sen oikeasti kuuluu ollakin. Meitä kun asuu tässä maassa vähemmän kuin keskivertokaupungissa Euroopassa mutta ei missään muualla maailmassa halveksuta omaa jalkapallon pääsarjaa niin paljon kuin Suomessa. Sitten näiden arvostelijoiden suusta kuulee myös usein saman marinan, ettei tunnelma yllä samalle tasolle kuin Kreikassa tai Espanjassa. No ei v***u tietenkään. Kyse ei ole siitä, etteikö suomalaiset osaisi (Rock-konserttien kokemuksen perusteella paremmin kuin ehkä muualla), vaan siitä yksinkertaisesta syystä, että kyyninen suomalainen( koko ikänsä lauantain matseja Englannin liigaa katsonut keski-ikäinen mies) ei vaan jaksa nostaa ahteriaan sohvalta ja lähteä katsomaan jalkapallomatsia stadionille. Samalla jää sitten lapset ja vaimotkin kotiin potkimaan pölypalloja, koska se on helpompaa...

Kun sitten manataan Suomen maajoukkueen huonoja peli esityksiä, ei siihenkään osata muuta sanoa, kuin ettei taso riitä. Suomesta on kasvamassa huikea nuorten pelaajien joukko, joista iso osa on jo lähtenyt ulkomaille pelaamaan ja loppu seuraa kohta perässä. Edellisessä maajoukkueen pelissä useampi nuori pelaaja sai runsaasti vastuuta ja hyvä näin. Joukkue on varmasti tulevaisuudessa nousemassa Islannin kaltaiseen yllättäjien joukkoon, se vain ottaa aikansa. Sitä odotellessa ja sitä auttaakseen voisi jokainen arvostelija ihan ensimmäiseksi hilata sen ruhonsa seuraavaan Veikkausliigamatsiin paikanpäälle, tai jos nyt syksyn säät jo pelottaa niin ensi vuonna sitten kesällä, kun aurinko paistaa. Päätös tuosta kokeilusta on kumminkin syytä tehdä jo nyt, että on varmasti riittävästi aikaa kerätä rohkeutta tai suunnitella tekosyytä miksei sitten kumminkaan.

Niin tai sitten odottaa Real Madridin Suomen kiertuetta ja tukee ylikansallista Espanjalaisseuraa mieluummin, kuin naapurin Peran poikaa, joka pelaa Interin C-junioreissa. Voihan olla, että mainossopimus velvoittaa Realin tuomaan paikalle ainakin Benzeman.
Kaan Kairinen, Benjamin Källman, Albion Ademi ja Tatu Varmanen. Jotkut meistä tuntevat ja ovat seuranneet kyseisten kaverien esityksiä jo jonkin aikaa ja tietävät minkä tason pelaajista on kyse jo nyt. Toisille voi sitten muutaman vuoden päästä tulla yllätyksenä jokin tiistai-ilta Ylen mestarienliigan pelissä nimi vastaan. Sitten on hyvä pohtia eikös kaveri ole suomalainen ja pelannut Suomessa joskus...

9.9.2017
TeroT