Kausi 2017 oli kotimatsien osalta sitten siinä, jäljellä on enää Interin osalta panokseton vieraspeli Seinäjoella. Kaudesta ei tulosten perusteella paljoa käteen jäänyt. Tietyllä tavalla odotukset todella nimekkään joukkueen suorituksiin olivat ennen kautta kovat ja sitten homma lipesi tavalla tai toisella reisille. Jälkipuinti kauden tuloksellisesta annista ei kumminkaan ole tämän kirjoituksen aiheena.

Kauden viimeinen kotipeli HJK.ta vastaan päättyi tappioon, silti pelin jälkeen ei tullut paljoa tulosta mietittyä. Tähän on parikin syytä. Ensiksi se kaikkein näkyvin, Henri ”PÄNÄ” Lehtosen ura Interin  pelaajana päättyy tähän kauteen ja perjantaina PÄNÄ pelasi viimeisen kotipelin sinimustissa.


Vuonna 1998 debyytin edustusjoukkueessa tehneen seuraikonin ura sai tunteikkaan päätöksen, kun PÄNÄn poistuessa kentältä kannattajat muistivat miestä kiitos tifoin ja kaikki paikalla olleet katsojat kunnioittivat seisten taputtamalla hienon pelimiehen poistumista kentältä. Ottelun jälkeen PÄNÄ saapui jälkipeleihin stadionin pubiin kannattajien keskuuteen kertomaan omista fiiliksistään. Uran alkuvuosina PÄNÄ saattoi tulla Ultraboysien mukana vierasrepoille, jos ei sattunut olemaan pelaavassa kokoonpanossa, nyt hänestä tuli ryhmämme kunniajäsen nro.3. Tervetuloa jälleen mukaan vierasrepoille. On vain yksi PÄNÄ Lehtonen... Kiitos kaikesta.

Miten tästä eteepäin?
Kokoonpanossa perjantaina oli 4 pelaajaa, jotka olivat mukana joukkueen kantavina voimina jo vuonna 2008 Interin voittaessa Suomen mestaruuden. Suurella riemulla huomioin kokoonpanosta nuorten pelaajien esiinmarssin. Mukana oli kolme pelaajaa jotka debytoivat viime kaudella ja kolme pelaajaa joiden ensimmäiset minuutit veikkausliigassa on pelattu tämän kohta päättyvän kauden aikana. Erityisen vaikutuksen teki ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon päässyt 16-vuotias Elias Mastokangas, jonka edesottamukset keskikentällä auttoivat osaltaan tuomaan uskoa tulevaisuuteen.

Jo useamman vuoden kestänyt junioritoiminnan pitkäjänteinen kehitystyö on edennyt pisteeseen, jossa työn hedelmiä poimitaan Veikkausliiga-tasolla. Ja sivuahan käännettiin uudelle sukupolvelle enemmän kuin kuvaannollisesti noin tunnin kohdalla pelissä. 37-vuotiaan PÄNÄn hypätessä mainosten yli kentältä pois perheensä seuraan asteli vaihtopenkiltä kentälle 18-vuotias seuran oma kasvatti Lassi Viholainen iskemään ensimmäiset tehomerkintänsä Veikkausliigassa. Ikäeroa tässä vaihdossa kuvaa se, että PÄNÄ pelasi jo Veikkausliigaa Lassin syntyessä. Pelin loppuun Viholaiselta vielä hienolla henkilökohtaisella suorituksella pallonriisto ja alustus Furuholmin tekemään lohdutusmaaliin, kyllä kelpaa odotella ensi kautta ja nuoren miehen kasvavaa vastuuta joukkueen pelinrakentamiseen.

Kun kaudella 2018 joukkueessa on vielä ainakin kolme vanhempaa mestaria (+Ari Nyman) opastamassa nuorempia alkuun urallaan, uskon sukupolven vaihdoksen sujuvan kitkattomasti. Joukkueen tekninen johtaja Vesa Mäkihän on taustalla ollut jo kuluvan kauden aikana vaikuttamassa joukkueen nuorennusleikkaukseen ja tämän hetkisen päävalmentajan Fabrizio Piccaretan nuorille kasvavassa määrin antama luottamus peliajan suhteen ovatkin näin tuoneet meille jo muutaman Veikkausliiga-tason nuoren pelaajan. Vai mitä mieltä olette esimerkiksi herroista nimeltä Benjamin Källman ja Tatu Varmanen.

Henkilökohtaisesti toiveeni on, että Shefkin myötä joukkueesta potkaistiin pois myös halu ostaa menestys. FC Interille sopiva rooli nyt ja tulevaisuudessa on olla huipputason kasvattajaseura nuorille pelaajille kohti Euroopan huippusarjoja. Tämän toteutumiseen vaaditaan myös menestymistä omassa kansallisessa sarjassa niin, että pelaaminen Euro-otteluissa on jokavuotista. Lisäksi ulkomailta tehtävissä pelaajahankinnoissakin on syytä pitää mielessä opetukset menneistä hankinnoista esimerkkinä Jos Hooiveld vs. Julian Faubert.

Lisäksi esitän vielä yhden toiveen seuralle. FC INTER on pelannut Veikkausliigaa yhtäjaksoisesti vuodesta 1999, tämä on HJK.n jälkeen pisin yhtäjaksoinen aika. Joukkue perustettiin 1990, joten seuraavaksi edessä on 30-vuotisjuhlat vuonna 2020. FC Inter ei ole enää uusi seura vaan jo perinteitä omaava jalkapalloseura, jonka menestys hakee vertaistaan nykyisten suomalaisten jalkapalloseurojen joukossa niin urheilullisessa kuin taloudellisessakin mielessä. Se että jalkapallojoukkue pystyy tarjoamaan Suomessa jatkuvuutta vuodesta toiseen katsojille, pelaajille, junioreille ja yhteistyökumppaneille on asia, josta on syytä olla ylpeä. Valitettavasti Interin markkinointiosastolla ei osata tai ymmärretä näitä asioita oikein käyttää hyväksi. Juuri tänään aamulla facebookissa silmiini osui seuran omistajiin kuuluvan  Alfons Håkans oy.n esittelyvideo, jossa historia ja osaaminen osattiin tuoda mahtavasti esille. Toivon tätä samaa osaamista ja oman arvon ymmärtämistä tulevaisuudessa käytettävän myös FC Interin markkinoinnissa.

22.10.2017
TeroT
UBZ-jäsen nro.76