Hyvää kommentointia klubirunkkarilta, propsit sille. Pelleliitto pitäisi tosiaan räjäyttää päreiksi, ikivanhalla edunvalvonta-selänpesusaunakaveri-kuviolla ei nykypäivänä enää pärjää edes sitä legendaarista vähää alusta. Ääliöt.
HJK-pomo Veikkausliigan tilasta: "Kaikki mittarit punaisella"
Iltalehti perjantai 17.4.2015 klo 08.02
18. toukokuuta on merkittävä päivä suomalaisessa jalkapallossa.
Palloliitto ja veikkausliigaseurat kokoontuvat silloin. Veikkausliigan ja Palloliiton sopimus päättyy tähän vuoteen.
- Onko Veikkausliiga elinvoimainen? Ei. Onko pelin taso ja pelaajakehitys mennyt eteenpäin? Eivät. Onko seurojen taloudellinen tilanne parantunut? Ei. Onko näköpiirissä selkeää parannusta? Ei ilman isoa muutosta, HJK:n hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen huokaa.
Rehelliset vastaukset ovat valitettavan ikäviä.
Yksi vaihtoehto on, että Palloliitto ottaa Veikkausliigan haltuunsa ja alkaa pyörittää sitä itse. Toinen vaihtoehto on, että tehdään monivuotinen sopimus Veikkausliigan jatkumisesta.
- Kumpikaan vaihtoehdoista ei ole hyvä, jos ei tapahdu jotain rakenteellista muutosta. Nythän lukitaan monet asiat useaksi vuodeksi. Mutta ennen kuin voi ottaa kantaa, onko Palloliitto, Veikkausliiga vai mikä kokonaisuus paras, pitäisi kaikkien ensin kertoa tavoitteista ja toimenpiteistä. Muutoksessahan tärkeintä on määritellä ensin mitä tavoitellaan ja toimenpiteitä tehdään. Sen tahtotilan jälkeen on helpompi päättää organisoimisesta, Lyytikäinen toteaa.
Mittarit punaisella
Vuoden 2009 strategiassa Veikkausliigan tavoitteiksi määritellään yleisen kiinnostavuuden nostaminen, brändin ja pelin kehittäminen ja seurojen liikevaihdon kehittäminen.
- Olisi tärkeää arvioida, mitä tavoitteita viimeisessä Veikkausliigan strategiassa oli ja miten niihin on päästy. Nyt ainakin tuntuu, että taitavat kaikki mittarit olla punaisella, Lyytikäinen sanoo.
- Ehkä olosuhdepuoli on mennyt eteenpäin, mutta sekin on hyvä kysymys, että kenen toimesta. Veikkausliigan lyhyen historian aikana liian iso prosentuaalinen osuus seuroista on joko mennyt konkurssiin tai pudonnut syvälle alasarjoihin.
Veikkausliigan brändi, näkyvyys, rahan tuominen seuroille, pelin taso ja yleisömäärät ovat kaukana tavoitteista. Viime syksynä liigahallitus joutui ottamaan kantaa kysymykseen, kuinka monta täydennetään, jos tietyt seurat eivät saa liigalisenssiä.
Vuorossa alkoi olla Ykkösessä kuudenneksi tullut seura.
Mikä suunnitelma?
Palloliitto ei ole kertonut liigaseuroille, miten se pyörittäisi maan pääsarjaa.
- Tarvitaan parhaat ammattilaiset ja monivuotista kovaa työtä tulosten paranemiseen, jotta muutos tapahtuu. Voi olla, että Palloliitolla on hyvä suunnitelma, mutta he eivät ole sitä kertoneet.
Kilpailulliset asiat on tähänkin asti hoidettu Palloliitossa.
- Mutta kuka hoitaa ammattimaisen brändin rakentamisen, markkinoinnin, yhteistyösopimukset ja tuo lisäarvoa seuroille? Lyytikäinen kysyy.
- Toisaalta pelin taso ja vakavaraisten seurojen määrä ei parane nykyisellä sarjajärjestelmällä, ja itse pelin kannalta joko kautta pitää pidentää tai joukkuemäärää vähentää. Seuraomistajien näkökulmasta Veikkausliigan sarjajärjestelmä, näkyvyys ja lipputulot eivät yksinkertaisesti tue taloudellisesti järkevää ja jalkapalloa tukevaa toimintaa. Ei se ainakaan tasoa nosta, jos joukkueet joutuvat kompromissaamaan kaikessa toiminnassa selviytyäkseen taloudellisesti.
Rahaa seuroille
Veikkausliiga perustettiin aikoinaan Valioliiga-malliin markkinointiorganisaatioksi tekemään pääsarjasta brändi ja tuottamaan taloudellisesta ja markkinoinnillista lisäarvoa seuroille. Veikkausliigan toimistolla on neljä työntekijää, ja hallitus toimii seura per ääni -periaatteella. Resurssit ja päätöksentekomalli eivät luo uskoa, että itsenäinen Veikkausliiga nykyisellään pystyisi kehittymään merkittävästi.
- Suoraa rahaa Veikkausliiga ei tuota merkittävästi seuroille. Lisäksi kun epäonnistunut Urho-tv meni konkurssiin, viime pelikaudella ei ollut televisiosopimusta ollenkaan, ja yleisömääräkin laski 2 000 katsojaan. Vaikkapa Allsvenkanissa pelaavat ja sinne nousevat seurat tietävät, minkä määrän näkyvyyttä, suoraa rahaa ja muuta tukea esimerkiksi olosuhdepuolelle se automaattisesti tarkoittaa. Tällöin on helpompi suunnitella pidempikestoisesti joukkueen tekemistä, kumppanuuksia ja markkinointia, Lyytikäinen toteaa.
Keskustelu ei riitä
Palloliiton ylimmän päätöksentekojärjestelmän muodostavat liittovaltuusto ja liittohallitus.
Ne koostuvat vuosien saatossa alueittain, piireittäin ja monenlaisten edunvalvontamandaattien kautta monimutkaisesti valituista luottamushenkilöistä, joiden jalkapalloilullinen osaaminen on kirjavaa. Veikkausliigaseurat ovat valittaneet piirien ja liittovaltuuston olevan liian kaukana ammattimaisesta seuratoiminnasta ja sen urheilullisista, taloudellisista ja toiminnallisista tarpeista.
- En lähde keskusteluun, mikä on oikea taho, ennen kuin tiedän, mitä se tarkoittaa. Tärkeintä on, että kyetään päättämään, mitä tavoitellaan ja mitä toimenpiteitä tehdään yhdessä sen eteen. Kyllä hallintomallit sitten järjestyvät, kun näistä on yhteinen näkemys, Lyytikäinen toteaa visiosta ja strategiasta.
Kun liigaseurat ja Palloliitto tapaavat toukokuussa, pitää tehdä päätöksiä. Pelkkä keskustelu ei riitä.
- Kesän jälkeen ei enää voi ratkaista tämäntyyppistä asiaa. Jos Veikkausliiga ja Palloliitto tekevät sopimuksen elokuussa, seurat joutuvat roikottamaan asioitaan elokuulle asti. Koska nyt puhutaan niin tärkeistä asioista suomalaisen jalkapallon kannalta, olettaisi molempien osapuolien yksityiskohtaisesti kertovan, mitkä tavoitteet ja toimenpiteet aiotaan tehdä, Lyytikäinen sanoo.