Belgian kannattajia

Nyt on alkamassa 9. päiväni Riossa ja aivan eilisen säätiedotuksen mukaisesti tänään sataa, ensimmäisen kerran täällä oloni aikana. Näin aamusella sadetta pitäessä ajattelin raapustaa pari rivillistä huomioitani täällä Riossa paikalla olevista eri maiden kannattajista.

Suurin yksittäinen ryhmä on joko argot tai chilenot, kumpiakin on paikalla todella runsaasti ja tämän sekä näkee että kuulee. Kummastakin porukasta osa on tullut autollaan paikalle. Argojen tapauksessa tämä on aivan luonnollista, ovathan maat rajanaapureita keskenään.
Kun argo ajaa autollaan Copacabanan katuja ja hokaa muita argoja missä tahansa kohtaa ajorataa tai jalkakäytävää, niin silloin alkaa sen päiväinen torven toitotus ja huuto auton avoimesta ikkunasta ja porukat vastaavat huutoon, tietysti.
Chilenot ovat tulleet pääasiassa flygarilla paikalle, paitsi eräs autokunta, joka on tullut paikalle todella vanhalla VW Kleinbusilla. Tiedättehän; tuo ilmajäähdytteinen takatuuppari, jossa on se todella iso VW-merkki keulalla. Ajatelkaa; lauma kundeja matkatavaroineen vanhalla volkkarilla Andien yli jostakin kohtaa ja joko Bolivian läpi Brasilian puolelle ja suuntana Rio tai Argentiinan ja Paraguayn läpi Brasiliaan. Oli reitti mikä hyvänsä, niin hattua täytyy nostaa - kundeilla ei päätä palele. Pitääkin yrittää yhyttää nuo heput jossakin vaiheessa, näin heidät vain karauttamassa Avenida Atlanticilla kohti Ipanemaa ja ehdin lukemaan vain tekstit auton kyljestä sen kiitäessä eteenpäin.
Kolumbian kannattajiaMuiden maiden kannattajia on suunnilleen yhtä suuret määrät näin hyvin summittaisesti arvioituna. Silmiinpistävää on ollut espanjalaisten hyvin pieni edustus jopa ensimmäisen matsin aikana, tämä oli minulle melkoinen yllätys. Kamerunilaisia on näkynyt vain muutamia ja muita afrikkalaisia ei senkään vertaa.

Etelä-amerikkalaisia on tietysti paikalla runsaasti kaikista kisoihin osallistuvista maista ja suurista eurooppalaisista jalkapallomaista paikalla on aika paljon bratwurstin purijoita, puukenkäjengiä ja engelsmanneja. Makaroninporaajia, patongin purijoita ja lusitaaneja on näkynyt yllättäen vain vähän, belgejä ja kenguruita taas yllättävänkin paljon. Igoreita, jenkkejä ja käkikelloja näyttäisi paikalla olevan vain kourallinen samoin kuin kroaattejakin.
Espanjaa kuulee näillä nurkilla lähes yhtä paljon kuin portugaliakin, koska Copacabana on kuitenkin varsin kompakti alue ja suurin osa porukasta velloo ihan muutaman korttelin alueella.

Etelä-amerikkalaiset ovat varsin välitöntä porukkaa; kenen tahansa kanssa pääsee turisemaan koska ja missä tahansa. Kukaan ei ole hämmästellyt paikalla oloani kansallisuudestani huolimatta, vaan pitävät aivan luonnollisena asiana, että olen saapunut seuraamaan kisoja. Kukapa tätä ei haluaisi tehdä ja itse olen nyt päässyt toteuttamaan kauan haaveilemaani ja odottamaani unelmaani.
Kun olen jutellut cariocojen kanssa paikalla oloni syystä, niin olen tiivistänyt asian kahteen pointtiin; olen sanonut kaikille para da copa e para hexa. Tästä on seurannut poikkeuksetta todella iloinen reaktio juttukumppanin taholta, koska joka ikinen brassi haluaa O Selecaon voittavan historiallisen kuudennen mestaruutensa.

BrassikannattajiaKaikilla kisoihin osallistuvien maiden kannattajilla näyttäisi olevan yksi yhteinen piirre; kaikki ovat todella onnellisia maansa kisoihin pääsemisestä ja se kantaa näköjään todella pitkälle ja yli kaiken muun. Olen muutamankin kerran sivusta seurannut, kun kahden samassa alkulohkossa pelaavan maan kannattajat juttelevat keskenään hyvässä hengessä ja lähtiessään eteenpäin omille tahoilleen he toivottavat toisilleen onnea seuraavaan peliin, vaikka heidän maansa ovat siinä vastakkain. Kuulostaa uskomattomalta, mutta totta se vain on.

Eräs juttu pätkähti vielä päähäni; tuo Fan Fest-alueella oleva jättiscreeni. Ennen peliä sen kautta näytetään stagella esiintyviä artisteja, mutta sangen paljon myös alueella olevia kannattajia. Katsojiin päin on laskujeni mukaan ainakin kolme kameraa, joiden kuvaamaa matskua tuupataan näkösälle jättiscreenin kautta. Kuten arvata saattaa, niin hokatessaan itsensä olevan kuvauksen kohteena, niin siitä alkaa villi heilutus tai jotakin muuta eläväistä. Latinot ovat tässäkin asiassa aivan ylivertaisia. Oma habituksenikin on osunut puolen kymmentä kertaa kameran kylmän silmän eteen ja pari kertaa lärvinikin on ollut jopa tunnistettavissa. Vau. Tämän riehakkaampaan tuuletukseen ei jäykkä, mutta kankea suomalainen taivu.
No, on minulla eräs idea mielessä, jos kamera osuu kohdalleni vielä kerran. En aio kuitenkaan ratketa mihinkään villiin tanssiin, vaan aion esiintyä hillityn hallitusti.

Sadekin on näköjään jo loppumassa, joten lopetetaan tämäkin lätinä tällä kertaa tähän.
Suomessa on Juhannus painamassa päälle oikein urakalla, joten toivotan kaikille oikein hyvää Juhannusta!

 

Sinimusta raivohullu kiittää ja kuittaa. Rio vaikenee - Ultraboyz ei milloinkaan.