Mestaruus tilauksessa, voitot hakusessa

Veikkausliigan kevät on takana samoin maaottelutauko. Juhannus kolkuttaa ovelle ja odotukset kääntyy kohti seuraavaa matsia. Kotkalaiset tulevat toistamiseen Turkuun, ensimmäisellä vierailulla Inter näytti sarjanousijalle mitä peli on Veikkausliigassa, 4-1 voittolukemat taululle ensimmäisen puoliajan aikana.

Tuon matsin jälkeen kevät kääntyi sitten valitettavasti mollivoittoiseksi, syitä varmasti järjetön ottelusuma, loukkaantumiset ym. Vahid Hambon takareisivammasta johtuva pitkä poissaolo alkoi vaikuttaa KTP-pelin jälkeen, kun maalinteko alkoi tökkiä. Puolustus päädyssä pari peliä hävittiin nolojen nukahdusten vuoksi ja katsomossa teki pahaa katsoa miten hyvin alkaneen kauden jälkeen pelaajien itsetunto mureni palasiksi valitettavan nopeasti.

Suomen maajoukkue on juuri hyvästellyt mahdollisuutensa EM-kisoihin luvattoman heikkojen esitysten jälkeen. Kannattajan näkökulmasta huudot Huuhkajien ja Interin katsomosta kuulostavat kovin samanlaisilta. Interin kausi on sentään täysin pelastettavissa, viides sija liigassa ei vielä ole katastrofi, mutta kurssin on käännyttävä. Interin onneksi Hambo on toipumassa ja odotan hänen palaavan kokoonpanoon edessä olevaan KTP-matsiin. Maaliahneena ja maalinteon taidon omaavana pelaajana hän ei varmasti jätä paikkoja käyttämättä. Lisäksi alkukauden pelit näyttivät, että hyökkääjän on osattava myös luoda maalipaikkoja, jotenkin Hambon poissaolo on vaikuttanut koko hyökkäyspeliin, MO ja Pänä ovat jääneet ilman kohdetta jolle pallon voi pelata. Gnabo on vaikuttanut kovin yksinäiseltä hyökkäyspäässä ja sortunut vanhoihin sooloilu fiilis säntäilyihin.
Yhtäläisyydet huuhkajiin tässäkin, kun ei joukkueessa ole maalintekijää niin ei niitä pelejä voiteta. Hamboa olisi kaivattu myös huuhkajissa sekä Viroa, että Unkaria vastaan. No tuskin hän tuota sekoilua olisi pystynyt voitoksi kääntämään, mutta merkittävää on miten paljon yksikin maali voi vaikuttaa joukkueen itsetuntoon.

Valmentajan vaihtoa vaativia huutoja on Veritaksella kuultu jo edellisten kahden kauden ajan, ja kuuluvat jatkossakin kuuroille korville. Oleellista olisi mielestäni huomata nyt muita ongelmakohtia, kuten loukkaantumisherkkyys ja pään kunto. Silloin tällöin katsomosta kuuluu huuto ”fysiot vaihtoon”. Voisiko tuo kertoa jotain siitä, että fysiikkaharjoituksissa tai pelaajien huollossa tehdään virheitä, jotka maksavat viikkoja toipilaana. En ole alan asiantuntija joten tämä on vain arvailua, mutta joku tilastonikkari voisi tehdä vertailuja eri joukkueiden venähdys, revähdys ym. loukkaantumisten välillä ja tehdä siitä päätelmiä. Pään kunto on sitäkin vaikeampaa, miten hitossa suomalaiselle opetetaan voittamisen kulttuuri ja tappiomielialasta irti päästäminen. Sen jos joku osaa kertoa, niin onnea ja menestystä. Työtä se vaatii ainakin ja onnistumista ja onnistumista ja vielä - onnistumista.

Mutta positiivisiin odotuksiin kesän peleistä. Petros Kanakoudis on korttitilinsä nollannut ja palaa varmasti omalle paikalleen tuoden Interin peliin lisää nopeutta ylöspäin pelaamiseen. Hienon alkukauden pelannut Petros on tuonut kentälle liikettä, jota ainakin minä olen kaivannut.
Vielä kun muut pelaajat eivät alkaisi esim. rajaheitoissa arpomaan mihin pitäisi sijoittua vaan ottaisivat vastaan nopeasti lähtevät heitot, saataisiin aikaiseksi useampikin nopea hyökkäykseen lähtö, jotka ovat hyvin harvinaista herkkua suomalaisessa jalkapallossa.
Hamboa jo hehkutinkin ja kun koko joukkueen peruspelaaminen puolustuksen ja keskikentän osalta on kohtuullisen hyvää kaivataan vain pari onnistumista ja pelaajat toivottavasti saavat itseluottamustaan takaisin.

Ja vielä vierasvoittokin tilaukseen heti seuraavaan vieraspeliin.

SiniMustin silmin kautta eteenpäin. Forza FC INTER Turku
TeroT