Fan Festin alueella kassasta ostetaan kuponkeja

Kas niin, ensimmäinen neljän pelin maratonpäivä on nyt takana ja eilinen noin 13 tuntia FIFAn Fan Fest-alueella vietetty päivä tuntuu vielä näin sunnuntaiaamusellakin kropassa.
Hienolla hiekalla istuskelu ja makoilu kuulostaa varmasti hienolta ja sitä se onkin, mutta jossakin kohtaa päivää se alkaa käydä voimille, ei voi mitään.

Muutamia ylläreitä on nähty ja niiden vaikutus katsojakuntaan on ollut dramaattinen. Espanjan vähät kannattajat Riossa hävisivät jonnekin jäljettömiin ja Uruguayn hieman suurilukuisempi kannattajakööri samaten.
Britit ottivat pataan makaroninporaajilta ja sehän aiheutti kaksi asiaa: britit alkoivat dokaamaan murheeseensa ja argot juhlistamaan dokaamalla brittien häviötä. Italian tehdessä maalin kukaan ei tuulettanut railakkaammin kuin argot; vahingonilo on näköjään vilpitön kaikkialla maailmassa.

On ollut kyllä uskomattoman hienoa seurata, kuinka Fan Fest-alueella eri kansallisuudet ovat aivan sulassa sovussa vieläpä riippumatta keskinäisen ottelun tuloksesta. Porukat näköjään juhlivat omiensa menestystä lainkaan ilkkumatta häviäjien kohtaloa ja häviäjätkin onnistuvat olemaan purkamatta pettymystään voittajien klyyvarinvarteen.

Tuosta FIFAn Fan Fest-alueesta pari sanaa selittämään sitä. Alueelle pääsee sisään ja myös ulos yhdestä ja samasta paikasta turvatarkastuksen läpi. Alue on pitkänomainen ja siellä on eri pisteitä sponsoreilla ja FIFAlla  viihdyttämään vieraita. Lapsiparkkikin löytyy tietysti sekä 6 baaria, joista saa ostaa pientä evästä, vettä ja olutta. Hiekalle on lisäksi vielä ripoteltu olisikohan peräti 8 veden ja oluen ostopistettä. Lienee sanomattakin selvää, että kauppa käy todella vilkkaasti. Sääliksi oikein käy myyjäneitokaisia, jotka joutuvat avaamaan jokaisen oluttölkin, todellakin - tölkin ja kaatamaan sisällön muovimukiin. Tölkkipatterien ja jääpalasäkkien roudaajillakin on tulenpalava kiire. Ostokset toimivat näin: ensin ostetaan jommasta kummasta kassakontista riittävä määrä eväs- ja olutkuponkeja ja niillä saa sitten noista kuudesta baarista evästä ja olutta. Täytyykin yrittää muistaa napata pari kuvaa, niin homma avautuu varmaan helpommin. Ai niin; olut maksaa 6 realia ja 0,5 l vesipullo 4 realia.
Fan Fest alueen baariAlueelle ei ole pääsymaksua ja maksimikapasiteetti on 20000 henkilöä. Maksimi tuli täyteen avauspäivänä, luonnollisesti ja varmasti myös eilen.
Alue avataan 2 tuntia ennen ensimmäisen matsin alkua ja paikallinen MC soittaa varsin hyvää menevää musiikkia ja toastaa porukkaa tunnelmaan portugaliksi ja englanniksi. Live-esiintyjät näyttävät olevan Brasilian ykkösketjua päätellen soittamisen ja laulamisen tasosta sekä yleisön vastaanotosta. Jotkut nuoret ja sangen näyttävän näköiset neitokaiset tulevat alueelle näköjään vain bailaamaan oikein antaumuksella ja mikä ettei; ilmainen konsertti joka päivä Copacabanan hiekalla, mikä voisi olla parempaa?

Kokemus on ollut todella hieno etenkin sen johdosta, että kaikki eri kansallisuutta edustavat heput ja heputtaret ovat kavereita keskenään, mitään järjestyshäiriöitä ei ole esiintynyt ja se on kyllä upea juttu. Etenkin etelä-amerikkalaisia on ollut hauska seurata; kun Belo Horizonten stadionilta tulee jättiscreenin ämyrien kautta vaikkapa kolumbialaisten laulua, niin rannalla olevat kolumbialaiset alkavat laulamaan samaa laulua. Upeaa toimintaa.
Tosin, chileläiset olivat melkoisen riehakkaalla tuulella vetäessään kenguruita pataan ja eräs heppu keksi ryhtyä ampumaan joukon keskeltä pieniä ilotulitteita taivaalle. Kolmannen raketin jälkeen stewarit olivat jo onnistuneet paikallistamaan hepun punaisen ihmismeren keskeltä ja kävivät noutamassa hänet ja poistivat alueelta.

Ei mitään niin hyvää, ettei jotakin huonoakin: hokasin eilen illalla puolenyön aikaan kämpille hiihdellessäni, että perkele - meikäläisen lähibotequimissa istuu muutama britti-idiootti kännissä kuin apinat hoilaamassa onneksi hiljaisella äänellä jotakin lauluaan. Siinä meni meikäläisen lähimestasta maku aivan täysin. Toivottavasti tuo oli vain yksittäinen tapaus ja heput eivät löydä siihen enää takaisin tai muuten joudun etsimään toisen botequimin, jossa elpyä ja kerätä voimia taas uutta maratonpäivää varten Copacabanan hiekalla.

Sinimusta raivohullu kiittää ja kuittaa. Rio de Janeiro vaikenee - Ultraboyz ei milloinkaan.